ΑΦΗΓΗΣΗ


ΕΝΥΠΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΑΛΛΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ

Ήταν κατά τα τέλη Ιουλίου του 1962.

Ονειρεύτηκα τον  Αγιο Ραφαήλ  και μου έδωσε ένα μαύρο κουτί σε τετράγωνο σχήμα.

Από τη μια μεριά είχε μια προσωπογραφία ενός παχουλού παιδιού, χαριτωμένου με μεγάλα εκφραστικά μάτια. Από την πίσω πλευρά του κουτιού υπήρχε ένα άνοιγμα.

Αμέσως ο Άγιος χάθηκε από μπροστά μου και στη θέση του παρουσιάστηκε μια ηλικιωμένη μαυροντυμένη γυναίκα.

Ετράβηξε το άνοιγμα του κουτιού και μου είπε να κοιτάξω μέσα.

Το κουτί ήταν άδειο και φαινόταν το πίσω μέρος της προσωπογραφίας όπου υπήρχε μια αυτόγραφος αφιέρωση προς εμένα και η υπογραφή ήταν « Γεώργιος Λασκαρίδης ηλικίας 13 ετών».

Ερώτησα τη μαυροντυμένη γυναίκα « Ποιο είναι αυτό το όμορφο αγοράκι που μου έκανε αυτή την αφιέρωση;» Εκείνη τότε μου απάντησε. « Είναι ο  Αγιος Ραφαήλ ηλικίας 13 ετών. Γεννήθηκε στους Μύλους Ιθάκης»  και πρόσθεσε  επιτακτικά : « Ερευνήστε στους Μύλους της Ιθάκης».

Μου είπε έπειτα να κοιτάξω τι άλλο περιείχε το κουτί. Πρόσεξα τότε ότι κοντά στην προσωπογραφία υπήρχαν διπλωμένα ένα μάτσο χαρτάκια σαν αποδείξεις.

Τα πήρα στα χέρια μου και προσπάθησα να τα διαβάσω. Δυστυχώς τα γράμματα ήταν γραμμένα σε γαλλική γλώσσα.

Τις μόνες λέξεις που κατόρθωσα να εξηγήσω ήταν ένα όνομα Αιμίλιος και μερικοί αριθμοί που αριθμούσαν τις γενεές που πέρασαν από τότε που γεννήθηκε ο Άγιος Ραφαήλ ως τώρα, λέγοντας ότι υπάρχουν οι απόγονοι του, δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα χαρτάκια γιατί ξύπνησα.

Το όνειρο μου είπα στην οικογένεια μου και στο Θεολόγο της Μητροπόλεως Μυτιλήνης Ευστράτιο Κλήμη ( μετέπειτα επίσκοπον Άσσου στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής). Εκείνος άνοιξε την εγκυκλοπαίδεια για να βρει εάν υπήρχε στην Ιθάκη χωριό με το όνομα « Μύλοι».

Μήν βρίσκοντας όμως αυτό το όνομα κι έχοντας εμπιστοσύνη στο όνειρο μου , πήρε στο τηλέφωνο τον διευθυντή  του Ο.Τ.Ε της Ιθάκης εκ μέρους της Μητροπόλεως και τον ερώτησε εάν υπήρχε χωριό με το όνομα "Μύλοι".

Εκείνος απάντησε ότι υπήρχε μόνο μια συνοικία μεγάλη μέσα στην πρωτεύουσα με το όνομα « Μύλος». Τον  ερώτησε επίσης εάν γνώριζε κανένα Λασκαρίδη, αλλά του είπε ότι δεν εγνώριζε.

Σταμάτησε μέχρι εκεί για να δώσει αφορμή σχολίων στον ξένο άνθρωπο , γιατί την εποχή αυτή ο Αγιος Ραφαήλ ήταν ακόμη  άγνωστος στους κατοίκους της Ιθάκης.

Το όνειρο αυτό μου έφερε μια σκέψη και την είπα στο σύζυγο μου και στη μητέρα μου. « Μήπως αυτός ο Αιμίλιος ήταν κάποιος απόγονος του Αγίου Ραφαήλ και ζούσε στη Γαλλία γι’ αυτό τα χαρτάκια που μιλούσαν γι’ αυτόν ήταν γραμμένα σε γαλλική γλώσσα;».

Ήταν ξημερώματα του Σωτήρος 6 Αυγούστου , όταν είδα κι άλλο ενύπνιο. Ονειρεύτηκα μια ηλικιωμένη γυναίκα να μπαίνει στο δωμάτιο μου κρατώντας από το χέρι ένα νέο άνδρα.

Τον έφερε κοντά μου σαν να μου έλεγε με το βλέμμα της χωρίς να μιλά. « Αυτός είναι ο Αιμίλιος», δηλαδή ο απόγονος του Αγίου Ραφαήλ και να τον κοιτάξω καλά για να θυμάμαι τη φυσιογνωμία του. αυτή τη στιγμή εξύπνησα. Η φυσιογνωμία όμως αυτού του νέου έχει χαρακτεί άσβεστα στη μνήμη μου.

Λίγες μέρες μετά το δικό μου ενύπνιο ονειρεύτηκε ο σύζυγος μου  Αγγελος Ράλλης ότι βρισκόταν μέσα στην εκκλησία του χωριού μας. στο Δεσποτικό μέσα στέκονταν μια μαυροφόρα γυναίκα ντυμένη σαν καλόγρια με πολύ συμπαθητικό πρόσωπο.

Εις ερώτηση του Αγγέλου ποιά ήταν, κάποιος άγνωστος του είπε ότι ήταν η αδελφή Μαρία ( διευθύντρια της ΟΧΕΚ). Κάτω από το Δεσποτικό στέκονταν δύο κληρικοί , ο ένας εκ τον δεξιών κι ο άλλος εξ αριστερών της αδελφής Μαρίας, αλλά με έκφραση μεγάλου σεβασμού στο πρόσωπο τους.

Ο Aγγελος προχωρώντας προς το Δεσποτικό γονάτισε κι εκείνος με σεβασμό και άρχισε να διηγείται τα όνειρα που είχα ιδεί εγώ για τη γενεολογία του Αγίου Ραφαήλ και τους απογόνους του. μόλις άρχισε την αφήγηση , οι δύο κληρικοί άρχισαν να κλαινε από συγκίνηση.

Η μαυροφόρα γυναίκα κουνούσε καταφατικά το κεφάλι της επιβεβαιώνοντας  τα λόγια του. Τότε ο Αγγελος κατάλαβε ότι η μαυροφορεμένη ήταν η Παναγιά.

Όταν όμως την ερώτησε αν θα βρεθούν οι απόγονοι του Αγίου Ραφαήλ, έκανε μια στεναχωρημένη κίνηση σαν να εννοούσε ότι αυτό ήταν πολύ δύσκολο ή κάτι άλλο το οποίο δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Aγγελος γιατί αυτή τη στιγμή εξύπνησε.

Σχετικά με τους απογόνους του Αγίου Ραφαήλ ονειρεύτηκε ξανά ο Aγγελος και θυμόταν ότι του είπαν ότι θα έπρεπε να τους αναζητήσουν στα επίθετα : « Λάσκαρης, Λασκαρίδης, Λασκαράτος».

Τα όνειρα αυτά ο Aγγελος και η Βασιλική τα είδαν ένα μήνα ακριβώς μετά τη συνάντηση μας στη Θέρμη , όπου είχα πάει να προσκυνήσω το μαρτυρικό λόφο των Καρυών και να γίνω σημείον επαφής ανάμεσα στο νησί που έφερε σ’ αυτόν τον κόσμο τον Άγιο και στο νησί που τον ανέβασε μαρτυρικά στην αιωνιότητα.

Δεν θα με κουράσει η αναδρομή που θα κάνω στο παρελθόν για να θυμηθώ τα γεγονότα με τη σειρά τους και να μην ξεφύγω από καμιά ουσιώδη η επουσιώδη λεπτομέρεια , η οποία τυχόν να αλλοιώσει την πραγματικότητα.