ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Απο την Βασιλική Αγγέλου Ράλλη

Το μυστήριο των " Μύλων "
Στην φωτογραφία η Αγγελική Μαραγκού ( μητέρα ) και Βασιλική Ράλλη ( κόρη )


Με βαθιά συγκίνηση και επικαλούμενη τη βοήθεια Πανάγαθου Θεού δια των αγίων του προβαίνω στη συγγραφή του προλόγου του ιερού αυτoύ βιβλίου.

Η υπόθεση που αναφέρεται στις σελίδες που ακολουθούν είναι μια θαυμαστή πραγματικότητα , τα συγκλονιστικά γεγονότα της οποίας έχω ζήσει τόσο έντονα επί σειρά ετών και έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην καρδιά μου την ίδια.

Φτωχαίνουν τα νοήματα κι οι λέξεις εάν θελήσει κανείς να αποδώσει σ΄ όλη της την έκταση το θεϊκό μεγαλείο της την ιερή αυτή υπόθεση γιατί είναι ένα ασύλληπτο σε έκφραση και ανεκδιήγητο θαύμα!

Μια αδιάψευστη αλήθεια που έκανε αμέτρητες ψυχές να πλημμυρίσουν από ιερά αισθήματα που έκανε χορταστικό δρόσισμα που χαρίζει η πίστη προς τον Θεό και τους Αγίους Αυτού.

Η ακλόνητη εκείνη πίστη που συγκλονίζει, θαυματουργεί και καθιστά δυνατά τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις.

Ας είναι δοξασμένο μύριες φορές  το όνομα του Πανάγαθου Θεού , που σ’ αυτή την ταλαίπωρη  και εκτροχιασμένη εποχή ξεσκουριάζει το θησαυρό της πίστεως μας δια θαυμαστών σημείων και αποκαλύψεων , όπως με την αποκάλυψη των σεπτών Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Το σκοτεινό και αδιαπέραστο πέπλο του μυστηρίου, που αιώνες εκάλυπτε  το μαρτυρικό λόφο των Καρυών παραμέρισαν σταδιακά οι ίδιοι οι Άγιοι δια ενυπνίων και οραμάτων σε μικρούς και μεγάλους, μορφωμένους και αμόρφωτους πιστούς κι ολιγόπιστους.

Η δε σκαπάνη των εργατών επαλήθευσε τα όνειρα των απλοϊκών ανθρώπων.

Αρχικώς ο Αγιος Ραφαήλ απεκάλυψε το όνομα του, τον τόπο καταγωγής του και το όνομα των γονέων του.
« Είμαι – είπε, ο οσιομάρτυρας Ραφαήλ εξ Ιθάκης.

Το πατέρα μου τον έλεγαν Διόνυσο και τη μητέρα μου Μαρία ». Εν συνέχεια απεκάλυψε ότι είχε γεννηθεί στους Μύλους της Ιθάκης και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Λασκαρίδης. Επανέλαβε δε  επιτακτικά στο ίδιο ενύπνιο. « Ερευνήσετε στους  Μύλους  της Ιθάκης».

Ποιοι ήταν αυτοί οι Μύλοι ; Κάνείς δεν εγνώριζε να μας πληροφορήσει. Κάποια προσπάθεια έκανε τότε ο θεολόγος και ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεως Ευστράτιος Κλήμης, ζητώντας πληροφορίες από τον διευθυντή  του ΟΤΕ Ιθάκης Ιωάννη Ματαράγκα.

Η απάντηση ήταν η εξής : « Κανένα χωριό στο νησί μας δεν υπάρχει με το όνομα Μύλοι. Υπάρχουν μόνο μια παραθαλάσσια συνοικία στο Βαθύ που ονομάζεται Μύλος».

Παρ’ όλο που η πληροφορία αυτή δεν μας  ικανοποίησε, κι ούτε μας έπεισε απόλυτα εν τούτοις καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πιθανόν να ήταν η συγκεκριμένη τοποθεσία εφ’ όσον άλλοι Μύλοι δεν υπήρχαν....

Στην φωτογραφία ,η Αγγελική Μαραγκού ( μητέρα ) και Βασιλική Ράλλη ( κόρη )