ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Απο την Βασιλική Αγγέλου Ράλλη

Το μυστήριο των " Μύλων "

Η πρόνοια όμως του Θεού καμιά λεπτομέρεια δεν άφησε αδιευκρίνιστη και κανένα σκοτεινό σημείο αδιαφώτιστο.

Η λανθασμένη άποψη μας και οι αμφιβολίες μας διαλύθησαν από άπλετο φως της Θείας Χάριτος που μας απεκάλυψε τοποθεσία για την οποία ο θαυματουργός άγιος Ραφαήλ είχε μιλήσει στα ενύπνια.

Ως σκεύη εκλογής γι’ αυτή τη θαυμαστή αποκάλυψη  εξέλεξε ο Θεός δύο ευσεβείς χριστιανούς εξ Ιθάκης τον  Ευάγγελον Βαλσαμάκη  και την Κονδύλω Δενδρινού.

Ο  Ευάγγελος Βαλσαμάκης κάτοικος Αθηνών ήταν ο πρώτος Ιθακήσιος που ήλθε τον Ιούνιο του 1962 στο μαρτυρικό λόφο των Καρυών και προσκύνησε με συγκίνηση  και ευλάβεια τον τάφο και τα ιερά λείψανα του συμπατριώτου του οσιομάρτυρα Ραφαήλ.

Από τότε αγκάλιασε με θερμή πίστη την ιερή υπόθεση των Καρυών και εδώρησε στη γενέτειρα του την πρώτη εικόνα των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ , Νικόλαου και Ειρήνης.

Επειδή όμως από ιστορική προσωπική του έρευνα διεπίστωσε ότι την εποχή του αγίου Ραφαήλ το Βαθύ της Ιθάκης δεν ήταν σε παραθαλάσσια περιοχή λόγω των επιδρομών των πειρατών, άρχισε να ερευνά κάθε φορά που πήγαινε στην πατρίδα του με ιερό ζήλο για να εξακριβώσει ποια ήταν η πραγματική τοποθεσία των Μύλων της Ιθάκης όπου είχε γεννηθεί και είχε ζήσει τα παιδικά χρόνια ο Άγιος Ραφαήλ.

Η έρευνα του δεν απέβη άκαρπη. Η χάρη του Θαυματουργού αγίου τον εβοήθησε και έλαβε τις αλάνθαστες πληροφορίες που επιθυμούσε από την ευσεβέστατη συμπατριώτισσα του, Κονδύλω Δενδρινού. Ολόχαρος τότε και βαθύτατα συγκινημένος μας ενημέρωσε με την εξής επιστολή :

Ιθάκη, 1974 Ιούλιος, « Επηρεασμένος από το όνειρο ότι ο Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε στους Μύλους της Ιθάκης και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Λασκαρίδης, σας στέλνω αυτές τις ευχάριστες πληροφορίες.

Στην αρχή υπέθεσα ότι η τοποθεσία Μύλοι πιθανόν να ήταν μια παραλιακή τοποθεσία της πρωτεύουσας που μέχρι σήμερα φέρει την ονομασία « Μύλος ».

Λανθασμένη  όμως ήταν αυτή η γνώμη μου. Γιατί καθώς διεπίστωσα από προσωπική μου έρευνα, η πόλη την εποχή αυτή δεν ήταν παραθαλάσσια λόγω των επιδρομών των πειρατών , αλλά βρισκόταν στα ορεινά του νησιού.

Είχα την πεποίθηση ότι ο θαυματουργός  Αγιος Ραφαήλ θα με βοηθούσε στη προσπάθεια μου να εντοπίσω τον τόπο της γεννήσεως του.

Οι ελπίδες μου δεν διαψεύτηκαν. Από την συμπατριώτισσα μου Κονδύλω Δενδρινού πληροφορήθηκα ότι έξω από το βαθύ της Ιθάκης, κοντά στο Περαχώρι είναι μια τοποθεσία με ερειπωμένους ανεμόμυλους που ονομάζεται « Μύλοι ».

Στην φωτογραφία ,η Αγγελική Μαραγκού ( μητέρα ) και Βασιλική Ράλλη ( κόρη )