ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Απο την Βασιλική Αγγέλου Ράλλη

Το μυστήριο των " Μύλων "

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι εκεί υπάρχει ένα κτήμα με λιγοστά σκόρπια ελαιόδεντρα, πολύ γέρικα, ένα από τα οποία εκ παραδόσεως είναι γνωστό στους Ιθακήσιους με το όνομα «η ελιά του Λάσκαρη».

Ο ιδιοκτήτης του ελαιοκτήματος αυτού έλειπε χρόνια στην Αμερική. Τώρα που ήλθε στην Ελλάδα , όταν ερωτήθηκε , πως το κτήμα αυτό περιήλθε στην κατοχή του, είπε ότι βρήκε από τους προγόνους του, οι οποίοι το είχαν αγοράσει από την οικογένεια Λάσκαρη.

Η παράδοση λεει ότι η οικογένεια αυτή είχε έναν πρόγονο που εμαρτύρησε σε ξένη χώρα. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι σ’ αυτούς τους Μύλους της Ιθάκης γεννήθηκε ο Αγιος Ραφαήλ.

Η επιστολή του Ευαγγέλου Βαλσαμάκη μας επροξένησε ανείπωτη χαρά. Την παρέδωσε στον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιάκωβο Κλεομβρότου την ημέρα της Λαμπροτρίτης  του 1974 μέσα στην τραπεζαρία του νέου μοναστηριού.

Κι όταν την εδιάβασε , σταυροκοπήθηκε με δακρυσμένα μάτια από τη συγκίνηση κι ανεφώνησε:   , Μέγας ο Θεός των χριστιανών !

Επιτέλους εξακριβώθηκε σε ποιους Μύλους της Ιθάκης γεννήθηκε ο Άγιος Ραφαήλ.

Η γέρικη ελιά που εκ παραδόσεως φέρει το όνομα της οικογένειας του είναι απόδειξη αναμφισβήτητη.

Κι ο πρόγονος της οικογένειας Λάσκαρη που εμαρτύρησε σε ξένη χώρα είναι ο ίδιο ο Αγιος Ραφαήλ.

Διάπυρη ήταν η λαχτάρα μου να επισκεφθώ το όμορφο και ευλογημένο νησί της Ιθάκης… να προσκυνήσω τον αγιασμένον τόπο όπου γεννήθηκε κι έζησε τα παιδικά του χρόνια ο αγαπημένος μας Άγιος Ραφαήλ.

Κι όταν η λαχτάρα μου αυτή έγινε πραγματικότητα ένοιωσα τόση ιερή συγκίνηση και ανέκφραστη χαρά λες και ένα ξέχωρο κύμα από θεία χάρη είχε κατακλύσει ολόκληρο το είναι μου.

Ξεχωριστή επίσης και συγκινητική εντύπωση μου έκανε η θερμή πίστη με την οποία οι ευσεβείς χριστιανοί της Ιθάκης , κληρικοί και κοσμικοί έχουν αγκαλιάσει του νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ Νικόλαο και Ειρήνη για τη χάρη των οποίων με κόπους και μόχθους ανήγειραν περικαλή ναό και προσκυνούν με ανείπωτη ευλάβεια τα ιερά τους λείψανα.

Στους ευλαβείς αυτούς χριστιανούς εύχομαι ολοψύχως όπως ο πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών της Θεοτόκου και των θαυματουργών Αγίων , τους χαρίζει πλούσιο το έλεος Του,  υγεία ψυχική και σωματική και εκπλήρωση κάθε ποθητού τους αιτήματος.

Έφυγα από την γενέτειρα του Άγιου Ραφαήλ με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Ιθάκη είναι ένα νησί που σε αιχμαλωτίζει με ζεστασιά και την ομορφιά του, που σε πολιορκεί από παντού.


Στην φωτογραφία ,η Αγγελική Μαραγκού ( μητέρα ) και Βασιλική Ράλλη ( κόρη )