ΕΙΣΑΓΩΓΗΠρεσβύτερος - Θεοδόσιος Ι. Δενδρινός Οικονόμος

Η συγγραφή του Βιβλίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πέρασαν  12 χρόνια από την ημέρα της ευρέσεως των ιερών λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ στο λόφο των Καρυών της Λέσβου, μέχρι την ημέρα που ο Ιθακήσιος άγιος πήρε το δόμο του γυρισμού για την γενέτειρα του, έπειτα από πεντακόσια χρόνια ξενητειάς.

Σε νεαρή ηλικία είχε φύγει από την αγαπημένη του Ιθάκη , το ξακουστό νησί του Οδυσσέα και πήγε στο Μυστρά για ανώτερες σπουδές.

Σπούδασε ιατρική , παρακολούθησε και φιλοσοφία. Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του κατετάγη ως αξιωματικός στο βυζαντινό στρατό με το βαθμό του χιλιάρχου.

Στα τριανταπέντε του χρόνια το 1444  ασπάσθηκε το μοναχισμό στην ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Πήρε σταδιακά τους βαθμούς της ιεροσύνης. Έγινε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε ως εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Δημήτριου του Λουμπαρδιάρη ( τότε ακόμα Μυροβλήτη ) στην Αθήνα, και το 1449 ως πρωτοσύγκελος στο Πατριαρχείο Κων/πόλεως.

Το 1454 μετά την άλωση της Κων/πόλεως κατέφυγε μαζί με το διάκονο του Νικόλαο στη τότε φραγκοκρατούμενη Λέσβο.

Έγινε ηγούμενος στο μοναστήρι των Καρυών. Στις 9 Απριλίου του 1463 υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

Τώρα επιστρέφει στη Γενέτειρα του με τιμές Αγίου !

Βεβαίως ομιλώ για τα ιστορικά και συγκινητικά γεγονότα του Ιουλίου του 1971 , της υποδοχής των ιερών λειψάνων  του Αγίου Ραφαήλ και των συν αυτώ Αγίων Νικολάου του διακόνου και παρεθενομάρτυρος Ειρήνης στην Ιθάκη.

Πολλοί απ΄ αυτούς που θα διαβάσουν την ιερή αυτή ιστορία έχουν ζήσει τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα της υποδοχής.

Αλλοι ανώτεροι δεν είχαν γεννηθεί τα χρόνια εκείνα. Ανάγκη λοιπόν και ιερή μας υποχρέωση είναι να καταγραφούν σωστά και με χρονολογική σειρά όλα εκείνα τα γεγονότα , αλλά και τα προηγηθέντα , ώστε εκείνοι που τα έζησαν  να τα θυμηθούν, και οι νεώτεροι να τα μάθουν προς ψυχική και πνευματική τους ωφέλεια.

Αυτόν το σκοπό έχει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας : να συντάξει το ψηφιδωτό όλων αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων.

( Πρίν προχωρήσετε στο ιστορικό βοηθά να  δείτε στην σελίδα αυτή μια μικρή ιστορική προσέγγιση των χρόνων του Γεώργιου Λάσκαρη για τα κυρίαρχα πρόσωπα της εποχής)