ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Πρεσβύτερος - Θεοδόσιος Ι. Δενδρινός Οικονόμος

Η συγγραφή του Βιβλίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η αγιότητα , αξία κι ευαγγελική προσταγή ξεχασμένη στους δύσκολους πνευματικά καιρούς μας, αποκτάται με τον συνεχή πνευματικόν αγώνα και τη συνεχή σφυριλάτηση των παθών μας πάνω στο αμόνι της καθημερινής ζωής και σιωπή.

Σε καιρούς δύσκολους για την πίστη μας την Ορθόδοξη η αγιότητα αποκαλύπτεται μπροστά στους ισχυρούς της γης, μέσα από το μαρτύριο και τη μαρτυρία εκείνων που κράτησαν στους ώμους τους το σταυρό του Κυρίου.

Είναι οι άγιοι μάρτυρες, οι οποίοι πότισαν με το τίμιο αίμα τους το αειθαλές δέντρο της πίστης μας.

Ποτέ όμως κανείς δεν μπόρεσε να κρύψει τον ήλιο με την παλάμη του.

Έτσι η αγιότητα αποκαλύπτεται για να στηρίξει και να φωτίσει όλους όσους εκείνους που λαχταρούν το φως το αληθινό.

Συγκλονιστικά γεγονότα συνόδευσαν τις αποκαλύψεις για το μαρτύριο των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ του Ιθακήσιου. Νικολάου του Διακόνου και Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος στη Θέρμη της Λέσβου στον αγιασμένο λόφο των Καρυών.

Ανάμεσα όμως σε όλα αυτά τα οποία εγράφησαν κι ελέγθησαν, θα θέλαμε να εντοπίσουμε την προσοχή μας στο ότι ο Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε , έλαβε το άγιο βάπτισμα και τις βάσεις της πίστης μας και μεγάλωσε στο μικρό και ιστορικό νησί του νόστου, την Ιθάκη.

Όπως και παρακάτω θα δούμε μέσα στις αφηγήσεις ο Αγιος Ραφαήλ από την πρώτη στιγμή φανέρωσε με θαυμαστόν  τρόπο τον τόπο της καταγωγής του , τους γονείς του κ.λ.π. . Έτσι η Ιθάκη διεκδικεί εκείνο που της ανήκει.

Ποιος άραγε είναι εκείνος που θα αμφισβητήσει ότι είμαστε από τη σάρκα και αίμα από το αίμα του Αγίου Ραφαήλ ; « Και οι λίθοι κεκράζονται».

Αρχίζοντας λοιπόν την αφήγηση και εξιστόρηση που έχει σχέση με τα γεγονότα της μετακομιδής μέρους των ιερών λειψάνων των Αγίων Οσιομαρτύρων Ραφαήλ του Ιθακησίου , Νικολάου του Διακόνου και της Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος στην Ιθάκη αλλά και το ιστορικό της Ανέγερσης του Ι, Ναού των Αγίων στο Περαχώρι της Ιθάκης στη θέση « Μύλοι» ( τόπο γέννησης του Αγίου Ραφαήλ)  θα  δώσουμε  τον  λόγο  στον  κο  Ευάγγελον  Βαλσαμάκη.

Είναι ο πρώτος Ιθακήσιος οποίος το 1962 βρέθηκε στον αγιασμένο τόπο των Καρυών. Κατόπιν έμελλε να συνδεθεί με τον τόπο εκείνο μέσα από τα γεγονότα τα οποία θα μας αφηγηθεί παρακάτω.

                                                        Ιερέας Θεοδόσιος Δενδρινός